Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Publicerat material

Här samlar jag de reportage och övriga artiklar som har publicerats i olika medier. Till många jobb har jag både skrivit och fotograferat. Artiklar märkta med ”>>” är klickbara och läsbara via en länk.

2014

Friluftsliv

Två intervjuer i nr 4, 2014 av Friluftsfrämjandets medlemstidning Friluftsliv.

friluftsliv1

 

 

 

 

 

friluftsliv2

 

 

 

 

 

Expressen, Sommar-Sverige:

Drömresan: Bohuslän (reportage om kajakpaddling på västkusten), Siljan runt (reportage från Dalarna), Karlskrona skärgård (reportage om öluff i Blekinge), Deckarguiden (intervjuer med kända deckarförfattare om miljöerna de skriver om), Duellen: Luleå-Karlskrona (getingduell mellan de två solstäderna) och Stränder (bidragit med tips på fina, svenska stränder).

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Expressen, Allt om Resor:

Johan Theorins smultronställen på Öland

allt om resor maj 2014_2 LR

 

 

 

 

 

 

 

2012

DN.se:

>>På resa genom Afrika

Under min och min sambos resa från Sverige till Mocambique med bil mellan september 2012 och mars 2013 bloggade jag för Dagens Nyheter om upplevelser, utmaningar och reflektioner längs vägen. Du kan läsa bloggen och uppleva resan med oss i efterhand genom att klicka på länken ovan.

>> Du kan också läsa bloggen i sin helhet här på hemsidan.

Expressen, bilagor:

September 2012 kom ett nytt nummer av Svamplycka ut. Jag hade huvudansvaret som reporter för produktionen av bilagan i nära samarbete med redaktör, bildredaktion och redigering. (Bilder kommer.)

Friluftsliv #3/2012:

Reportage om svampplockning (bilden till höger).

Expressen Res:

>> Missa inte ostkustens glömda sommarpärla

Med en storslagen natur, ett brett utbud av aktiviteter och nästan lika många soltimmar som Öland är det lite underligt att inte fler har upptäckt pärlan på ostkusten, Sankt Anna skärgård. (Expressen Res’ magasin Sommar-Sverige 18-21 maj 2012 och expressen.se 120610)

Magiska visfestivalen i Västervik

I en slottsruin med utsikt över Gamlebyviken samlas musikälskare varje sommar. Något får dem att återkomma år efter år. Vad är det egentligen som gör visfestivalen i Västervik så magisk? (Expressen Res’ magasin Sommar-Sverige 18-21 maj 2012)

>> Mysiga fik på Österlen

Somliga kommer hit för konsten, andra för maten – vi letade upp mysiga miljöer för en helt vanlig fika. Följ med till fem sköna kaffepauser på Österlen. (Expressen Res’ magasin Sommar-Sverige 18-21 maj 2012 och expressen.se 120530)

Expressen Söndag:

>> Njut av det sköna ö-livet utanför Afrikas kust

Indiska oceanen gömmer några små pärlor dit alla ännu inte har hittat. På öarna utanför Moçambiques kust kan du fortfarande hitta den där egna, lugna stranden under lojt vajande palmer. (Expressen Söndag 120122 och expressen.se 120228)

 

2011

Expressen Söndag:

Visingsö vackrast på sadeln

Små vägar som slingrar sig genom lummiga skogar. Grönskande ängar som möter Vätterns glittrande vatten. Och så doften av hembakt bröd och rökt fisk. Välkommen till vackra Visingsö. Här njuter du mest och bäst från cykelsadeln. (Expressen Söndag nr 31, 7-8 2011)

>> Upplev västkusten

Sveriges västra sida erbjuder solvarma klippor, pittoreska fiskelägen och utsökt mat från havet. Upplev Västkusten med bil – och ta dig enkelt från ställe till ställe. Följ med resereportern Anna Hagvärn på en roadtrip från Strömstad i norra Bohuslän till Tylösand i södra Halland. (Expressen Söndag, expressen.se 11-06-25)

 

2010

DN.se:

>> ”Omvärlden bryr sig inte om vårt lidande”

Västsahariska Rabab Amidane, intervjuad och fotograferad för DN 2010Efter många års tyst kamp har våldet blossat upp igen i Västsahara. Rabab Amidane, 25, kämpar för sitt folks rättigheter i konflikten som omvärlden glömde bort. ”De bryr sig inte om vårt lidande, bara om våra naturresurser”, säger hon. (DN.se 10-11-19)

>> Expert varnar för krig i Västsahara

”Om varken FN eller EU gör en tydlig markering att Marockos agerande är oacceptabelt är risken överhängande att västsaharierna tar till vapen” säger Cecilia Asklöf vid Internationella Juristkommissionen till DN.se. (DN.se 10-11-19)

>> Ingen ljusning för gängproblematiken i Centralamerika

De kriminella ungdomsgängen i Centralamerika blir större, starkare och våldsammare. Regeringarnas försök att ta i med hårdhandskarna har inte haft den effekt man hoppats på. (DN.se 10-11-05)

>> Nu vänder Sverige ryggen åt Centralasien

I år, 2010, är sista året för Sidas utvecklingssamarbete med Centralasien. Efter 13 år drar Sida, på regeringens begäran, tillbaka sitt stöd till Tadzjikistan och Kirgizistan. (DN.se 10-12-03)

>> Expert: Läget i Centralasien har förvärrats

De centralasiatiska länderna vacklar fortfarande efter Sovjetregimens fall. Korruptionen är utbredd och försvårar arbetet för förändring. Men det finns tankar om demokrati och ett fritt samhälle, enligt Johan Engvall, statsvetare vid Uppsala universitet och ISDP, Institute for Security Development Policy. (DN.se 10-12-03)

>>”Pengalöften döljer bristande engagemang”

Toppmötet i New York är över – vad händer nu? Arbetet fortsätter men det bristande engagemanget bland världsledarna bekymrar Jan Vandemoortele, en av millenniemålens grundare. (DN.se 10-09-30)

 

Vagabond.se:

>> Resenärernas egna vandringsmyter

En bekant till en bekant till min faster var och fiskade i Amazonas när han råkade riva ner ett bo med mördarbin med sitt fiskespö. För att undkomma de ilskna bina hoppade han i floden – och blev uppäten av ett stim pirayor. Om det är sant? Klart det är, det var ju min faster som berättade det för mig… (vagabond.se 10-04-08)

>> Jesus grav i Indien ny turistattraktion

Kan det ha varit så att Jesus överlevde korsfästningen och tillbringade sina sista dagar i Kashmir? Det hävdar en blandad grupp turister som vallfärdat till vad de anser vara hans grav, en helgedom i staden Srinagar i Indien. (vagabond.se 10-03-30)

>> Ge din bebis en present: amerikanskt medborgarskap

Barn som föds i USA får automatiskt amerikanskt medborgarskap, oavsett var föräldrarna kommer ifrån. Därför väljer allt fler utländska mödrar att föda i USA. (vagabond.se 10-04-16)

 

E n g l i s h