Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Anna

Vem är jag?

Journalist och fotograf med bas i Stockholm och eget företag sedan 2005. Fotograferar huvudsakligen bröllop och andra porträttuppdrag men arbetar också med text och bild för redaktionellt bruk och plåtar även resor, natur och friluftsliv. Medlem i bildbyrån Human Spectra.

Varför dessa yrken?

Intresset för både fotografi och journalistik växte fram ur en stark nyfikenhet kring människor och hur världen hänger ihop. I kombination med min kreativitet insåg jag att jag kunde berätta människors historier i text och bild. Jag älskar dessutom variationen i mitt arbete, utmaningarna man ställs inför för att få den bästa möjliga bilden just i stunden och alla dessa nya människor jag får träffa och lära känna!

Ålder, bakgrund?

83:a med rötter i Småland och Blekinge, bosatt i Stockholm, som också trivs väldigt bra i Norrbotten och i södra Afrika.

Utbildning?

Efter att ha prövat mig fram på egen hand i många år studerade jag fotografi i två år på Viebäcks folkhögskola (numera June folkhögskola). Där ingick den gamla skolan med mörkrumsarbete men också många spännande projekt med digitalt foto och bildbehandling, främst dokumentärt men också lite studiofotografering. Ett par år senare beslöt jag att studera även journalistik och tillbringade tre år på programmet Journalistik med samhällsstudier på Södertörns högskola i Stockholm, där jag även läste etnologi inom utbildningen.

Bakgrund vad gäller jobb?

De senaste åren har jag kombinerat olika journalistiska vikariat med frilansuppdrag som egenföretagare. Jag har jobbat på TT Nyhetsbyrån inom bevakningsplanering och även hoppat in som bildredaktör. Tidigare har jag varit vikarierande reporter på Expressens bilagor och fotograf på Smålands-Tidningen. I samband med utbildningen praktiserade jag 10 veckor på resemagasinet Vagabond och ett halvår som reporter på Dagens Nyheters utlandsredaktion. Genom åren har jag också bland annat praktiserat på en utvecklingsorganisation i Moçambique, varit skoterguide i Finland, jobbat på hästgårdar i USA och i Skåne och sålt fisk och delikatesser på Ica.

Numera studerar jag till lärare i svenska som andraspråk och ser mycket fram emot nya, givande utmaningar och att kunna kombinera lärarjobb med roliga frilansuppdrag!

Drömtillvaro?

Jag lever ju redan i min drömtillvaro eftersom jag får kombinera skrivandet och fotograferandet och har en spännande vardag. I övrigt undrar jag mest hur den aldrig sinande reslusten ska kunna kombineras med en gård på landet och massor av djur… Tar tacksamt emot tips på hur detta skulle kunna gå till!

När jag inte jobbar…

…drömmer jag om framtida resor, försöker hinna skriva lite skönlitteratur, umgås med vänner, ser på film och läser mycket – gärna om Afrika. I övrigt hittar du mig i naturen eller i stallet!

Publikationer och beställare?

Expressen, Dagens Nyheter, dn.se, Arbetsliv, Heart of Lapland, Friluftsliv, BRIS-tidningen, Vagabond, Smålands-Tidningen, Socialpolitik, Smålandsposten, UNT, Allas veckotidning, Erikshjälpen, Swedish Lapland, Clowner Utan Gränser m.fl.

Utrustning?

Nikon fullformatshus med en grunduppsättning objektiv från vidvinkel till tele – jag tror på att arbeta enbart med den nödvändigaste utrustningen och eftersom jag reser mycket gillar jag inte att kånka runt på tung packning så jag försöker hålla det basic. Jag jobbar också nästan uteslutande med befintligt, naturligt ljus.

E n g l i s h