Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

På roadtrip genom Tornedalen

Det här är ett inlägg i samarbete med Heart of Lapland.

De närmsta dagarna kommer jag att tillbringa i Norrbotten, närmare bestämt på en liten tornedalsk roadtrip där jag kommer att besöka olika företag för Heart of Laplands räkning.

Heart of Lapland är östra Norrbottens turistorganisation. Alltså ett nätverk för entreprenörer inom turistnäringen i Tornedalen från Kalix i söder till Pajala i norr.

För er som inte vet om det hyser jag en viss förkärlek för norra Sverige… Hur det kommer sig vet jag knappt själv riktigt. Men det är just det som gör det här uppdraget så kul – jag får en chans att reflektera över det och försöka berätta för er vad det är som gör Norrbotten så speciellt. Hoppas ni följer med på resan!

Som yngre hade jag varit i svenska fjällen men knappt ägnat skogslandet en tanke. När jag som 20-åring skulle plugga något med Afrika-fokus på folkhögskola, med en förhoppning om att få resa söderut inom utbildningen, och det visade sig finnas just en sådan linje på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå tyckte jag det var perfekt. Jag fick resa både norrut och söderut! Jag visste knappt var Övertorneå låg, men det skulle komma att bli ett fantastiskt roligt läsår intill älven med utsikt mot Finland på andra sidan – inklusive min första resa till Tanzania, och besök av tanzaniska vänner vid polcirkeln. Kontrasterna var tydliga och ja, jag har väl alltid gillat kontraster, det där lite extra spännande och intressanta.

Det var också vänner från utbildningen, bosatta häruppe, som har fått mig att återvända norrut gång på gång. Det har blivit många besök genom åren, fyllda med allt det jag kommit att älska med Tornedalen. Heta bastubad och iskalla dopp, jakt och fiske och långa promenader i skog där man inte möter någon annan än möjligen björnen, ett lugnare tempo och gästvänliga människor som sätter på kaffe utan att blinka när man dyker upp.

Onekligen lite kontrast mot vardagen hemma i ett betydligt stressigare Stockholm.

Så häng på, så ska jag visa några glimtar av Tornedalen! :)

image3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utsikten från flygplanet strax innan landning i Luleå. Isen på Bottenviken.

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h