Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Zanzibar

November, 2012

Vi lämnar bilen på fastlandet och hyr en dhow att korsa sundet med. Efteråt har jag tänkt på vad tusan vi skulle ha gjort om den slitna träbåten gått sönder därute till havs, mitt mellan den afrikanska kontinenten och den lilla ön tre timmar ut. Men sådant tänker man inte på när man susar fram över blått vatten på väg mot ett nytt resmål, skyddad från den starka solen och med lugnande sjösjuketabletter i magen. Då sover man mest.

Zanzibar. Kryddön med den intressanta swahilikulturen (en mix mellan i huvudsak afrikanskt och arabiskt) och ett magstarkt förflutet med spår av slaveri och en bildskön stenstad med fantastiska dörrar och paradisstränder med vit sand och korallrev där delfinerna gör en sällskap – om man ska beskriva ön i en mening, men inte ens en så lång mening gör den rättvisa. Som med alla resmål. Det finns alltid så mycket mer där bakom. Dofter, insikter, solvarmt damm, historia, möten med människor. Vi lär oss mycket av stadsvandringen genom Stone Town med guiden Abdullah. Han berättar bland annat att det gång på gång väcks uppror för att göra ön till en självständig stat och att människorna här – med en rejäl mix av etnisk och religiös bakgrund – trots allt hittat ett sätt att leva tillsammans.

Vi tar bussen från Stone Town mot den norra delen av ön med dess långa, vackra stränder. Där blandas gemytliga restauranger och rogivande strandhäng med kommersiella turistfällor och öppna tecken på vad vi tolkar som prostitution. Även paradiset har sina problemområden. För jo, ibland är det verkligen en bit av paradiset här. När man gör så lite som möjligt, går ner i varv så mycket att allt man tänker på för stunden är hur sanden kliar mellan tårna och hur skönt det ska bli att få skölja av den innan man avslutar dagen med en god räkcurry i solnedgången. Men för mig är det resandets charm – en plats som är verklig, mänsklig, komplicerad och utmanande för både sinnen och samvete, men också med gott om njutning.

zanzi collage

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h