Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Vad är jag, egentligen?

Fick nya, fina (matchande!) visitkort med posten idag. Det var verkligen på tiden. Men som egenföretagare i en bransch där jobbansökningar, profilmaterial och allehanda presentationer är vardagsaktiviteter har jag på sistone börjat ställa mig frågan vad som ska stå på visitkortet. Egentligen började det redan när jag uppdaterade mitt CV för ett tag sen och en god vän påpekade att det kan låta lite skrytigt att skriva att man är både journalist OCH fotograf. ”Men det är jag ju?” sa jag.

Det vanligaste är förstås att man utbildar sig inom det ena området men har talang och intresse även för det andra och därmed jobbar eller skulle kunna jobba med bådeoch. Vi är nog inte jättemånga som har utbildat oss inom bådeoch. Jag kommer inte på någon jag känner som också har gjort det, inte på rak arm i alla fall.

Jag tog upp det här med en frilanskollega nyligen, hon är utbildad journalist men också jätteduktig på att fotografera och hon försöker göra alltfler text- och fotojobb. För henne är man journalist vare sig man skriver eller fotograferar, så jag skulle därmed kunna kalla mig skribent och fotograf eller reporter och fotograf. Hon har helt klart en poäng, men jag fastnade ändå inte för det alternativet. Jag tror att ordet journalist väger rätt tungt och ville väl inte att det skulle falla bort helt.

Innan jag hade utbildat mig till journalist och ”bara” var fotograf men gjorde journalistiska uppdrag tyckte jag att jag kunde kalla mig bildjournalist. Men det är inte en term som etablerat sig vare sig i svenska språket eller branschen riktigt upplever jag, och det låter mycket bättre på engelska; photojournalist. Dessutom förknippas det nog främst med dem som uteslutande jobbar som press- eller frilansfotografer.

Så jag har hållit mig till titeln journalist och fotograf. Det är ju trots allt det jag är.

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h