Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Tiltshift och retro

Ibland är det svårt att stå emot genvägar och snabba lösningar – och trender. Man är ju inte mer än människa! Två trender inom fotografi just nu är, upplever jag i alla fall, dels tiltshift-bilder och dels retro-redigerade bilder. Tiltshift är ett objektiv som gör bilden suddig i kanterna så att det man har fotograferat ska se ut som en miniatyrmodell av verkligheten. För oss som inte har ett sådant objektiv men ändå vill testa finns det såklart olika sätt att fuska sig till det här! Häromdagen blev jag tipsad av min frilanskollega Johanna om den här sajten, som fick Maputo att se ut såhär i miniatyr när jag testade:

Lite kul, eller hur? När sådana här trender kommer brukar jag bli lite allergisk till en början, innan jag till slut suckande får erkänna för mig själv att jag också har charmats och gärna vill veta hur man gör. Har sett tiltshift ganska mycket både inom matfoto och bröllopsfoto de senaste månaderna. Det brukar fungera bäst på bilder tagna med lite ovanifrånperspektiv, för att få till den där riktiga modell-av-verkligheten-känslan.

Och så var det det här med retro-redigeringen. Givetvis något man kan testa sig fram till i Photoshop för att få det att se ut precis som man vill, men som sagt, om man vill ha en snabb lösning finns den här sajten, där min bild av Gröna Lund blev såhär:

 

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h