Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Från färg till svartvitt

Sitter och går igenom bilder att skicka till bildbyrån. Ibland kan jag inte låta bli att omvandla en färgbild till svartvitt utan något egentligt syfte med det, bara för att se förvandlingen som bilden går igenom. Det är märkligt hur svartvita bilder ofta förmedlar en helt annan känsla, de kan bli vackrare, eller hårdare, de kan få en att associera till helt andra saker än om man såg motivet så som verkligheten skulle ha visat det. Ofta associeras svartvita bilder nog med historiska ögonblick så som vi är vana att se nyhetsbilder eller helt enkelt minnen från en svunnen tid. Det märkligaste tycker jag ändå är att trots att svartvitt är så långt ifrån verklighetens färgskala man kan komma, så kan ett svartvitt porträtt ge känslan av att man kommer ännu närmare personen. Kanske för att det blir så rent och avskalat, att det inte finns en massa färger som stör?

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h