Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Bylinebilder – enkelt och svårt på samma gång

Häromdagen bad en god vän från journalistutbildningen mig att fotografera henne för hon behövde bylinebilder till de frilansjobb hon gör, bland annat för sajten Familjeliv.se. Vi gjorde en enkel plåtning i naturligt ljus med ett biblioteks vita väggar som bakgrund – det behöver inte vara värre än så när det ska användas som bylinebild. ”De blir bara frimärksstora ändå” konstaterade Annelie. Ändå är det nästan komiskt hur mycket energi man lägger ner på en bylinebild. Man vill se seriös men inte alltför allvarlig ut, pigg och trevlig men inte alltför glad, snygg och prydlig men inte iögonenfallande, proffsig men inte tråkig… Ja, ni fattar. Det är inte lätt! Annelie växlade både frisyrer och klädstil tills vi kände att nu måste det ju ändå finnas ett par bilder som hon vill ska synas intill hennes texter. Och det gjorde det, kul! En kan ni se här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessutom är bylinebildsfotografering på samma gång enklare och svårare än vanlig porträttfotografering. Enklare på så sätt att du bara behöver en enfärgad bakgrund och shysst ljus. Svårare på så sätt att du måste koppla bort hjärnans alla porträttfotograferingstekniker! Du ska plötsligt inte använda vinklar, komposition och skärpedjup till att göra porträttet mer spännande, det ska bara vara en ansiktsbild rakt upp och ner. Och ibland är det ganska klurigt för hjärnan att gå med på att ta en så ”tråkig” bild!

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h