Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Första dagen: Över tre älvar norrut

Detta är ett inlägg i samarbete med Heart of Lapland.

Första dagen på roadtripen är avklarad och jag har nått dagens mål; Kalix. Men det hann hända mycket trevligt längs vägen!

Första stoppet var i Töre, en liten ort som för mig tidigare mest var känd som byn där man svänger av från E4:an och på E10:an. Jag var ju tvungen att stanna för lunch på Roady – Sveriges första KRAV-certifierade vägkrog. (Här kan du läsa mer om vad KRAV-märkning innebär om du vill.) Tumme upp för ambitionerna och miljötänket! Jag sneglade lite på renskaven på a la carte-menyn men tänkte att det kanske kommer fler chanser till det denna veckan, och valde dagens lunch – svensk kyckling med KRAV-märkt pasta och krämig sås med dijon-senap. Det var smarrigt – men en portion som nog hade kunnat mätta tre hungriga lastbilschaufförer.

I Töre kan du också runda Bottenvikens nordligaste punkt. Och inte nog med det, du får ett diplom från kommunen som bevis. Om jag var du skulle jag passa på innan isarna smälter i vår, annars får det nog bli med båt!

Utanför Töre finns en mysig liten by som heter Pålänge och i utkanten av den ligger Land & Strand som drivs av Gita och Janne Stenman. Sedan sent 1990-tal har de drivit denna anläggning med stugor, restaurang, pub och bastu med badtunna – och flera aktiviteter att välja på i omgivningen – alltihop med hållbarhetsperspektiv och miljötänk. De är just den typen av engagerade, genuina människor som krävs för att driva något liknande och deras passion för verksamheten smittar av sig och förstärker bara upplevelsen. Unikt i deras verksamhet är också möjligheten att följa med Janne ut på löjromsfiske och få en inblick i det enormt krävande hantverket som sätter priset på denna delikatess.

land och strand collageFärden fortsatte till Kalix, där jag checkade in på Lilla Grand Hotell och mötte upp med Åsa och Emelie från Heart of Lapland. Vi begav oss sedan till Hotell Valhall där jag snabbt återigen blev påmind om Kalix’ största stolthet – löjromen.

annahagvarn_torneroadtripLR-6

valhall collageSå blev det kväll i Kalix. Där solen gick ner över älven (den tredje jag körde över idag om jag räknat rätt, Luleälven, Råneälven och Kalixälven) och den stora frågan kvarstår. Är det en löjromskula eller en bandyboll?

annahagvarn_torneroadtripLR-1annahagvarn_torneroadtripLR-3annahagvarn_torneroadtripLR-5annahagvarn_torneroadtripLR-4

 

 

 

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h