Anna Hagvärn » Fotograf & skribent med bas i Stockholm - bröllop, porträtt, reportage och mycket mer!

Masthead header

Veckans bild (och en liten diskussion om säljande bilder)

Igår var min storebror hemma hos mig på Photoshop-kurs. Han hade önskat sig det i födelsedagspresent eftersom han är väldigt fotointresserad (och riktigt duktig), men lätt motvilligt fått erkänna att lillsyrran ligger lite före när det kommer till bildbehandling… Bland allt fotosnack under eftermiddagen dök den här videon upp, som han tipsade mig om, om dansken Yuri Arcurs’ säljande av bilder. Det var, till min stora förvåning, enormt inspirerande att se hur han jobbar och säljer bilder å ena sidan, men jag kunde å andra sidan inte låta bli att påpeka att han knappast jobbar i främsta ledet för kvinnors (eller människors, egentligen) ökade självkänsla med sina ryska fotomodeller, arrangerade bilder av den perfekta familjen, arbetsplatsen där ALLA är skitsnygga och så vidare – alltid med ganska hårt retuscherade bilder. Och inte hans fel egentligen, kanske, han jobbar ju förstås utifrån efterfrågan.

För mig som både är dokumentärfotograf (fotograferar verkligheten sådan den är) och bildbyråfotograf (fotograferar mer säljande och ibland arrangerade bilder) är detta förstås en intressant diskussion. Till min lilla Photoshop-kurs hade jag valt ut några exempelbilder att jobba med, bland annat den som nu får bli veckans bild. Den kändes nämligen än mer aktuell för diskussion efter att ha sett videon om Yuri – skulle den här bilden sälja? Vad ser du? En bild på en trotsig, lortig unge som inte ens ser glad ut, eller en bild på en charmig, livfull liten tjej i full gång med att upptäcka omvärlden?

Hon heter Jade, var 3 år när bilden togs och bor i södra Zimbabwe. Hennes lilla hjärna hade fullt upp med att processa de vuxnas tjatter, så för att få lite tid att hinna tänka började hon säga ”Pardon?” då och då (sedan hon fått lära sig att det var en artigare form av ”What?”). Men detta blev snabbt en vana och när vi träffade henne sa hon”Pardon?” med sin ljusa flickröst så fort hon blev tilltalad, vare sig hon hört vad man sa eller inte. Fantastiskt gulligt.

Zimbabwe, 2010

Din e-post visas eller sparas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

E n g l i s h